Podologie of podotherapie

Wat is nu het verschil tussen een regiserpodoloog en een podotherapeut??

Onder andere naar aanleiding vanwege alle onduidelijkheid die er is ontstaan/gecreëerd wat nu het verschil is tussen de registerpodoloog en de podotherapeut en de eventuele kwaliteitszorg die aan de patiënt geleverd kan worden in het kader van de wet BIG kan ik u het volgende melden.

Begin juli 2012 zijn vertegenwoordiger van Stichting LOOP en de NVvP gezamenlijk naar het ministerie van VWS gegaan om hier duidelijkheid in te verkrijgen.

 Het ministerie van VWS heeft hierop alles naast elkaar gelegd en hieruit is de volgende conclusie getrokken met betrekking tot de relatie tot de wet BIG:

Registerpodologen zijn erkende paramedische voetspecialisten in de individuele gezondheidszorg.

Als wij de beroepsprofielen van podotherapeuten en registerpodologen naast elkaar leggen, zien wij heel weinig verschil. Het belangrijkste verschil is dat in het profiel van de registerpodoloog bewust geen instrumentele behandeling is opgenomen zoals de pedicure die uitvoert. Het beleid hierin is dat registerpodologen samenwerken met pedicures in plaats van hen het werk uit handen te nemen. Deze gedachte wordt door VWS toegejuicht.

Qua opleidingsniveau is er geen aanwijsbaar verschil. Dit is aangetoond door Stichting Hoger Onderwijs. VWS heeft ons verteld onder de indruk te zijn van de prestaties van de registerpodologen, verder dat ze helaas geen kans zien registerpodologen als aparte beroepsgroep op te nemen in de wet BIG (Art. 34), omdat de podotherapeuten daar al in zitten en het beleid van VWS is dat ze niet een beroepsgroep opnemen waarvan het profiel 80-90 % overlap vertoont met het profiel van een beroep dat er al in zit. VWS heeft ons daarom aangemoedigd de twee beroepsgroepen samen te laten gaan, maar pogingen in die richting vanuit Stichting LOOP zijn tot dusver mislukt.

Daarbij komt dat podotherapeuten weliswaar een opleidingstitelbescherming hebben op grond van Art. 34 in de Wet BIG, maar zij zijn niet BIG geregistreerd, een BIG-registratie is alleen voor beroepen die opgenomen zijn in Art. 3 van de Wet BIG. Dat betekent dat de kwaliteit van hun beroepsuitoefening evenals die van registerpodologen NIET wordt geborgd in de Wet BIG, maar door een kwaliteitsregister buiten de Wet BIG om. Dit wil niet zeggen dat ze geen kwaliteit leveren, maar dat het te kortzichtig is om alleen op hun beroepstitelbescherming af te gaan. Het is voor verwijzers en andere belanghebbenden daarom belangrijk dat zij zelf een afweging maken op grond van geleverde kwaliteit.

Beiden
Alle individuele beroepsbeoefenaren in de zorg – dus zowel podotherapeuten als registerpodologen - vallen onder de algemene bepalingen van de Wet BIG zoals Art. 88 (beroepsgeheim) en Art. 96 (strafbepalingen). De kwaliteit van de beroepsuitoefening van beide beroepsgroepen wordt op private basis georganiseerd middels o.a. klachtrecht, permanente educatie en visitatie.

Zeer vooraanstaande artsen, reumatologen, orthopeden etc. werken graag samen met registerpodologen, de zorg door registerpodologen wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed. Dit bij elkaar is voor verwijzers reden om minder principieel met de Wet BIG om te gaan en serieus de samenwerking te overwegen met registerpodologen op gelijke voet met podotherapeuten.